El xumet digital: quin son els efecte que tenen en els ulls dels nens

Les noves generacions es troben exposades constantment a les pantalles de televisor, cel·lular, computadora i tablet. Davant aquesta realitat, especialistes expliquen pautes de com els pares i mares han de graduar l’exposició de les pantalles en els menors.

xumet 1
Els nois passen moltes hores del dia enfront de tota mena de pantalles

L’escena es repeteix amb més freqüència i durant més temps. En l’actualitat nens i adolescents passen moltes hores del dia enfront de les pantalles. El seu accés és variat, ja sigui per jugar, mirar una pel·lícula, escoltar música, buscar informació o per comunicar-se amb els altres. Però el seu ús desmesurat implica greus conseqüències, segons han alertat diferents organitzacions mundials, ONGs i especialistes.
Malgrat la creixent evidència científica que assegura que l’ús excessiu de la tecnologia des d’una primerenca edat pot plantejar desafiaments pel que fa al desenvolupament social dels nens, molts pares es troben en la disjuntiva de mantenir als seus fills connectats al que irremeiablement serà part de la seva vida com a adults i alhora regular de forma segura el seu accés a plataformes que poden tenir efectes negatius sobre la seva salut mental.

xumet 2
Els especialistes desaconsellen el seu ús en menors de dos anys

En l’informe “L’estat mundial de la infància 2017”, elaborat per Unicef, es va analitzar per primera vegada de manera integral les diferents formes en les quals la tecnologia afecta la vida i el desenvolupament dels més nois. Un detall dels perills i les oportunitats dels temps digitals que corren.

Els especialistes desaconsellen el seu ús en menors de dos anys.
En l’informe “L’estat mundial de la infància 2017”, elaborat per Unicef, es va analitzar per primera vegada de manera integral les diferents formes en les quals la tecnologia afecta la vida i el desenvolupament dels més nois. Un detall dels perills i les oportunitats dels temps digitals que corren.
Els pares d’avui quan eren nens havien de negociar amb els seus pares la quantitat d’hores que els permetien estar enfront d’un televisor. Cometre tal o com excés equivalia a perllongats temporades lluny de l’aparell que a determinat dia i a determinada hora passava els dibuixos o sèries tan esperats per tots com: Batman, La Pantera Rosa, “El llanero Solitario”, El cotxe fantàstic,… o una mica més enllà amb el Capitán Piluso, Margarito Tereré o Carlitos Balá.
“Per als pares i avis d’avui les coses són encara més complicades, perquè no només han de negociar amb els menors el temps que poden passar mirant tele, sinó també enfront del cel·lular, la Tablet i la PC. No obstant això, malgrat la bretxa tecnològica i generacional, la raó segueix sent la mateixa: guanyar uns moments de pau amb el xumet digital”, Omar López Mato, director de l’Institut de la Visió.

xumet 3
Problemes en la visió i el sobrepès, a més del dèficit de concentració i memòria, són alguns dels problemes.

Un estudi realitzat en 2015 per Ruth Milanaik(pediatra científica nord-americana), va revelar que el 58% dels menors de 2 anys havia utilitzat un dispositiu mòbil. Per la seva banda, Aric Sigman (llicenciat en Ciències de la Psicologia i Neurofisiologia del Comportament) va publicar en 2012 un treball que estimava que els petits passarien 360 dies pegats a les pantalles abans de complir els 7 anys.
En aquest context, el temor dels adults és injustificat? La resposta és no. “Recentment, l’Acadèmia Americana de Pediatria va recomanar que cap menor de 18 mesos usi dispositius electrònics. Dimitri A. Christakis(pediatre, epidemiòleg i membre de l’Acadèmia Americana de Pediatria) va revelar que l’exposició a pantalles a tan curta edat genera un impacte negatiu en l’acompliment acadèmic i social, perquè redueix la capacitat d’atenció. En segon lloc, investigadors de la Universitat de Wisconsin van demostrar que aquests nois presenten dificultats per agafar el son i tenen fases REM (somni profund) de menor durada”, va prosseguir López Mato.

Problemes oculars

Un altre tema no menor en la precoç exposició a les pantalles és l’alta incidència de miopia (defecte refractiu que dificulta la visió des de lluny). “En països de l’extrem orient on la incidència de miopia rondava el 40%, va pujar al 80% en menys de 20 anys. A Argentina i la regió, l’índex ronda el 30%. Aquesta patologia es produeix per un augment del reflex d’acomodació/convergència i la seva acció sobre el múscul ciliar, fenomen que facilita l’augment del llarg del globus ocular i, per tant, de la miopia”, va afirmar el López Mato.
xumet 4
No es recomana el seu ús abans d’anar-se a dormir

D’altra banda, com certs mecanismes cerebrals d’autocontrol en els nens encara no estan madurs, són més vulnerables al desenvolupament d’addiccions. A la Universitat de Còrdova es va detectar que 1 de cada 4 usuaris de tecnologia realitzen un ús abusiu: estem criant individus acostumats a la gratificació immediata dels seus desitjos amb només estrènyer un botó.
Les autores Loh i Kanai també sostenen que a les persones dependents d’Internet els costa inhibir la conducta i mostren alteracions sobre la informació i processament de la recompensa.
La “digitalització” va arribar per canviar el món. La ràpida proliferació de la tecnologia de la informació i les comunicacions és una força imparable que afecta pràcticament a totes les esferes de la vida moderna. I com a part d’això, els nois estan molt presents en Internet: un de cada tres usuaris a tot el món és un menor. Així ho va afirmar Unicef en el seu informe anual més important.

xumet 5Un de cada tres nois té accés a pantalles, segons Unicef

“L’estat mundial de la infància 2017: nens en un món digital”, va analitzar per primera vegada de manera integral les diferents formes en què la tecnologia digital afecta les vides i les possibilitats vitals dels nens, i va descriure els perills i les oportunitats. Des de l’organisme sostenen que els governs i el sector privat no es van adaptar al ritme del canvi, i això exposa als nens a nous riscos i perills.
“Per bé o per malament, la tecnologia digital és un fet irreversible en les nostres vides -va ressaltar el director executiu d’Unicef, Anthony Lake-. En un món digital, el nostre doble desafiament és saber com mitigar els danys i maximitzar els beneficis d’Internet per a cada nen”.

Alguns beneficis

Però tranquils mares i pares del món: no totes són contres. A la Universitat de Wisconsin van demostrar que els nens majors de 2 anys amb exposició a programes apropiats a la seva edat tenen avantatges cognitius sobre els quals no han tingut aquesta oportunitat.
“Per això, és molt important fer que els nois interactuïn amb jocs reals, i no virtuals, que els ajudin a desenvolupar habilitats mitjançant la presa de decisions, l’anàlisi, l’observació i la resolució de propostes en un món on la cibernètica serà una part essencial en la seva vida laboral i social”, va apuntar López Mato.
xumet 6
Les pantalles es van transformar en els nous xumets digitals del segle XXI 

El sedentarisme és el gran criminal del segle XXI. I l’home és un animal nascut per caminar, però com no ho fa, el sedentarisme es va convertir en els últims anys en un gran problema a nivell mundial. Per això, s’ha d’alternar l’ús de pantalles amb exercicis, jocs i esports a l’aire lliure serveix per combatre l’obesitat i el sedentarisme“, va concloure l’especialista.

PAUTES A TENIR EN COMPTE

• Les pantalles no són recomanades per als menors de dos anys, com més temps es pugui restringir l’accés a elles millor serà el seu desenvolupament

• Fins als quatre anys seria ideal no superar l’hora diària d’exposició i després dels cinc anys fins a dues hores per dia.

• Descansar la vista cada 20 minuts. Per a això n’hi ha prou amb mirar a un objecte llunyà i parpellejar diverses vegades durant 20 segons.

• Evitar que usin dispositius lumínics abans de dormir-se.

• Comunicar als nois que un adult estarà al tant de les seves activitats en línia. Una opció per facilitar això és situar la computadora en un lloc comú de la llar com el menjador on la pantalla sigui visible.

• Triar un lloc adequat com a “pàgina d’inici”. Armar i supervisar una llista de llocs favorits.

• Ensenyar als nens a consultar abans de facilitar dades personals mitjançant e-mails, xats, fòrums o formularis.

• Intentar navegar i xatejar de manera freqüent al costat d’aquells que s’inicien en Internet.

• Conversar amb els nens sobre les activitats que realitzen en línia de la mateixa manera que d’una altra activitat quotidiana. Parlar també sobre situacions desagradables que hagin viscut en relació a Internet.

• El principal és que els pares estiguin atents al que els nois informin, és important escoltar-los i acompanyar-los en aquestes etapes de descobriment.